A Wigner Tudományos Számítási laboratórium sikeresen elnyerte az NKFIH 2020-2.1.1-ED-2021-00179 számú "Közfinanszírozású támogatások a KFItv. 13.§ (3) alapján - 2021" pályázatát, "Masszív paralel klasszikus- és kvantumszimulációk a nagyenergiás fizikában" címmel a 2021.12.01 - 2022.11.30 időszakra.

A projektben a nagyenergiás fizika legmodernebb elméleti fizikai és matematikai modelljeit használtuk az Univerzum szerkezetének és az elemi kvantumfolyamatok megértésére. Ehhez új numerikus- és kvantumszámítási technológiákat dolgoztunk ki. A projektben kihasználtuk a klasszikus HPC lehetőségeket masszívan párhuzamosított numerikus módszerek kidolgozására, emellett felkészültünk a jövőbeli kvantumszámítógép alkalmazások kifejlesztésére is a jelenleg elérhető legmodernebb kvantumszámítógép-szimulátorok segítségével. A kutatásokat a Wigner Tudományos Számítási Laboratóriumban (WSCLAB) végezt...

Read More...

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Inovációs Hivatal (NKFIH) idén kiadta a Magyarországon felelhető ötven legkiemelkedőbb kitatási infrastruktúra listáját, melybe a Wigner Scientific Computing Laboratry (WSCLAB) is bekerült. Ennek a laboratóriumnak szerves részét képzi a Wigner GPU Laboratórium is. Ezen rendkívüli eredményt bizonyító oklevelet, a labor kapcsolat tartója, Barnafödi Gergely Gábor vette át December 16.-án.

Read More...

HPC @HU interjút készített Dr. Hegedűs Tamás bioinformatikussal.

Read More...

Idén 8-ik alkalommal rendeztük meg a GPU Nap konferenciát, ahol a fejlesztők bemutathaták projektjeiket. Amit előadóink írtak rólunk:

És amit a Wigner FK hivatalos oldalán írtak rólunk.

Read More...

A Budapesti Haskell User Group idén július 29-30.-án újra megrendezi a Budapest Haskell Hackathon-t. Ezen a kétnapos eseményen több érdekes előadás is lesz (többek között a Wigner GPU laboré is), és a résztvevők különböző projekteket hoznak, amin csoportosan dolgoznak majd. A szervezők mindenkit szeretettel várnak, aki csak egy kicsit és érdeklődik a Haskell nyelv iránt, legyen kezdő, vagy haladó.

További információt a következő oldalon találtok: https://wiki.haskell.org/Budapest_Hackathon_2017

Regisztrálni itt lehet (ez csak a szervezés megkönnyítése miatt szükséges, az információtok nem kerülnek megosztásra harmadik felekkel).

Read More...

A Wigner GPU Labor a korábbi évekhez hasonlóan ismét konferenciát szervez, ahol a masszívan párhuzamos technológiákat használó kutatók és fejlesztők megoszthatják tapasztalataikat és eredményeiket.

Az idei GPU Napok 2017. Június 22-23-án, Csütörtök-Pénteken lesznek megtartva, szokás szerint a Wigner Adatközpontban. További információk, absztrakt beküldés és regisztráció itt.

Read More...

További információk és részletek itt olvashatók!

Read More...

A Wigner GPU-Labor a tavalyihoz hasonlóan idén is szervez egy három napos előadás sorozatot, amely a modern tudományos programozás eszköztárát tekinti át. Idén a fő témák a CPU párhuzamosítás C++ alatt, az algoritmusok használata, GPU programozás terén a SYCL / ComputeCpp bemutatása, valamint bevezetés a Python nyelvbe.

Ismét külön szekció foglalkozik a kezdők bevezetésével a C++ nyelv használatába.

Az előadások 2016 November 14-16. között kerülnek megtartásra.

További részletek és regisztráció itt.

Read More...

A Khronos SYCL specifikációjának első, GPU-s implementációját tette elérhetővé a CODEPLAY "ComputeCpp" néven.

Az egyelőre csak béta állapotban és csak linuxra elérhető fordító segítségével C++11 szinten, egyetlen forrásfileból fordíthatóak masszívan párhuzamos, illetve hierarchikusan párhuzamos kódok a gazda és eszközoldalra egyaránt. Az OpenCL 1.2-re épülő rendszer AMD és Intel eszközökön használható jelenleg, valamint gyorsítást kínál az Eigen lineárisalgebrai, a VisionCpp gépilátásos, valamint a C++17 párhuzamos algoritmus könyvtáraihoz.

A későbbiekben várhatóan Windowsra is elérhető eszköz szabadon felhasználható lesz akár kereskedelmi, akár nem kereskedelmi célra is, és következő lépésként az OpenCL 2.2-re építve a jeleleg előzetes SYCL 2.2 specifikációt is implementálni fogja.

A fordító regisztráció után a CODEPLAY oldaláról tölthető le.

További hasznos információk és a...

Read More...

A NIIF Xeon Phi (Knights Corner) workshopot hirdet az Intel és a HPE szponzorálásával. A workshopot a Bayncore tapasztalt HPC Technologies oktatói tartják.

Ez egy kiváló lehetőség, hogy az érdeklődők megismerhessék a Xeon Phi-k HPC környezetben történő programozásának technikáját és eszközeit, illetve a résztvevők számára lehetőséget biztosítunk mindezek kipróbálására a workshop ideje alatt.

Lehetőség szerint mindenki hozzon magával notebookot rajta a kedvenc SSH kliensével és egy előre generált private/public kulcspárral, ha még nincs accountja a szervereinken. A 8:30 előtt érkezőknek kollégáink szívesen segítenek generálni és telepíteni a kulcsokat a helyszínen.

Ez a rendezvény egyedülálló a maga nemében a régióban. Használj fel kevesebb processzor időt a NIIF HPC-en Xeon Phi-k segítségével, csupán egyszerű eszközök és programozási trükkök alkalmazásával. Szerezz tapasztalatot az...

Read More...